1990-tal

1990

Damerna kom tvåa på Tiomila, i laget sprang Carina Jönsson (57), Cecilia Johansson (23), Anna Folkegård (14), Carina Sundbüe (7) och Christina Blomqvist (2).

Herrlaget kom 4:a på Tiomila, i laget sprang Roger Glännefors (18), Mats Fryxell (16), Anders Jönsson (31), Alf Jernberg (19), Fredrik Smedberg (18), Sven-Olov Hellström (6), Mikael Lindkvist (15), Mats Eriksson (9), Ants Grende (4) och Jörgen Mårtensson (4).

Herrlaget vann Smålandskavlen (Fredrik Smedberg, S-O Hellström, Anders Jönsson, Mats Eriksson och Jörgen Mårtensson).

Malmbys herrar vann OL-festivalen, Norges största budkavle. I laget sprang Jörgen Mårtensson, Fredrik Smedberg, S-O Hellström, Mats Fryxell, Alf Jernberg och Mats Eriksson. Malmby kom 5:a i 25-manna.

Bussen blev dyr i reparationskostnader och ett erbjudande som busskommittén rekommenderade var en Volvo B58, årsmodell -78 till ett pris av ca 50 000:-.

I världscupen, med deltävlingar i Polen, Danmark, Norge, Kanada, USA, Schweiz, Frankrike och Tyskland, kom Jörgen Mårtensson 4:a och Christina Blomqvist 7:a.

1991

Jörgen Mårtensson vann VM-guld och Christina Blomqvist VM-silver vid VM i Tjeckoslovakien. Christina är dessutom med i guldlaget i Sveriges stafettlag. De båda tas emot med pompa och ståt av 2000 Strängnäsbor i Ugglans park. Jörgen blev Årets Orienterare, en utmärkelse som röstas fram av Sveriges samtliga orienteringsjournalister.

Klubben ställer upp med tre lag på 25-manna.

Till Tiomila hade Malmby 7 lag; tre herrlag och fyra damlag.

1992

Lördagen den 21/3 samlades ett gäng malmbyiter i klubbstugan för att titta in i framtiden och planera för Malmby IF:s inträde i det tjugonde århundradet. De fyra mest angelägna områden som priorierades blev: Breddverksamhet/rekrytering, Träning, Elitverksamhet och Klubbsamarbete.

Bilrallyt den sista april var populärt, som alltid.

Malmby IF tillsammans med IFK Strängnäs svarade för arrangemanget av 2:a etappen av årets 5-dagars. Målet vid Strängnäs golfbana låg i en utförslöpa, det uppskattades speciellt. Tävlingsmässigt ett mycket fint arrangemang men tävlingen blev ett ekonomiskt fiasko.

Läs mer om O-Ringen 1992 här.

1993

Ett 70-tal orienterare lämnade IFK Strängnäs och anslöt sig till Malmby IF. Samtidigt går klubben kommunen till mötes och byter namn till Strängnäs-Malmby OL. I dagligt tal kallat SMOL.

Jörgen Mårtensson blev bäste svensk på Stockholm Marathon med tiden 2.19.01.

Jörgen tog silvret på VM i orientering i Harriman State Park, NY, USA.

Under 8 veckor i september till november var fem arbetslösa sysselsatta vid Malmbystugan. Arbetet drevs som ett projekt inom arbetslivsutveckling (ALU). Godsmagasinet reparerades och målades, stugan fick nya hängrännor, fönster målades, samlingssalen och köket fick väggar med målad glasfiberväv, nymålat tak samt slipat och lackat golv. Motionsspåren kompetterades med nya broar över de våtaste ställena. Ett skärmtak byggdes med plats för bussen.

Carina Sundbüe vann 5-dagars i klassen D21AK2 och Karin Gustafsson vann D45AL. (Karin vann samtliga etapper!).

1994

SMOL vann för första gången SM-budkavlen för D 17-20 genom tvillingsystrarna Emma och Elin Dahlstedt tillsammans med Lotta Risberg. Dessutom blev Emma svensk mästare i långdistansorientering i klassen D 20 med sin syster Elin på silverplats.

Karin Gustafsson vann veteran-VM i Skottland.

SMOL hade 64 deltagare på 5-dagars i Örnsköldsvik. (Ingegerd Lusensky var generalsekreterare!). Läs mer om O-Ringen 1994 här.
Karin Gustafsson vann totalt i klassen D45A och Lotta Risberg i klassen D16A.

Stockenfejden arrangerades vid Berga med 1274 anmälda löpare.

1995

Jörgen Mårtensson vann återigen VM, klassisk distans, som detta år går i Tyskland, samt tar silver på kortdistans. Tidigare på våren blev Jörgen nordisk mästare, klassisk distans samt är med i Sveriges segrande stafettlag.

SMOL vann återigen SM-budkavlen för D 17-20 genom tvillingsystrarna Emma och Elin Dahlstedt tillsammans med Lotta Risberg.

Jörgen blev Årets Orienterare, en utmärkelse som röstas fram av Sveriges samtliga orienteringsjournalister.

Stig ”Stickan” Malmqvist ordnade för första gången logi i Färnäs under Vasaloppsveckan, en tradition som fortsatte under många år.

1996

Jörgen Mårtensson vann elitklassen på 5-dagars och stod som segrare i Park World Tour.

Klubben firade sina första 60 år med en hejdundrande fest på Soldathemmet i Strängnäs.

20 glada tjejer deltog i Tjejvasan.

1997

Jörgen blev Årets Orienterare, en utmärkelse som röstas fram av Sveriges samtliga orienteringsjournalister.

Jörgen vann elitklassen på 5-dagars.

Klubben köpte in en Scania av -84 års modell och denna gång var priset för bussen någonstans mellan 350 och 400 000:-.

Klubbens målsättning 5-10 år framåt var att återta positionen som Sörmlands främsta orienteringsklubb på elit och ungdomssidan, vinna tiomila för damer, bli bland de 15 bästa på tiomila för herrar, vinna 25-manna och att arrangera ett stort mästerskap (SM, USM, veteran-SM etc.)

Följande kartor fanns till förfogande:
Malmby-Bråtorp (1990)
Malmbyskogen (1994)
Norrbyskogen (1994)
Mora Skog (1996)
Noaks Skepp (1991)
Härad (1993)
Merlänna (1993)
Stallarholmen (1995)
Långberget (1995)

1997 styrelsen
Styrelsen 1997.
Stående fr.v: Åke Nyström, Sune Johansson, Sigvard Andersson, Bengt-Erik Larsson, Ove Johansson och Barbro Sundbüe.

Sittande fr.v: Ann-Marie Johansson, Hans Mårtensson, Gösta Blomkvist

1998

Jörgen Mårtensson åkte Vasaloppet på tiden 4.42.34 och fick en 755.e placering.

En klubbresa gick till OL-festivalen i Norge, med tävlingar i Lillehammer.

Stockenfejden arrangerades vid Länna IP på en nyreviderad karta som sträckte sig över Vabrobergen och delar av Björndammenkartan.

1999

Strängnäs-Malmby var nära toppen på Tiomila. Damerna blev bäst med den 25:e plats och herrarna 28:e.

Bilrallyt på Valborgsmässoafton i Malmbystugan lockade drygt fyrtio ekipage, ungdomarna hade ordnat en tipspromenad, i stugan fanns ett överflöd av konditorivaror till vrakpriser och kören sjöng in våren.

Drygt 600 deltagare sprang SMOL-korten som arrangerades den 9 maj med Vasavallen som tävlingscentrum. En kortdistanstävling på en alldeles nyritad karta över Stadsskogen.
”Alla klasser stämplade med hjälp av ett elektroniskt system kallat SportIdent. Det betydde att det vid varje kontroll danns en elektronisk utrustning i vilken det fanns ett hål avsett för brickan som hade formen av en liten plastnyckel. Detta system skall tydligen användas på femdagars några år framåt. Snart kan vi slänga våra sönderstämplade plastfickor i papperskorgen.”